Zgodnje odkrivanje in presejanje raka jajčnika - želja ali resničnost - But, Igor (Medicinski razgledi, 1997)
Rak jajčnika je glavni vzrok smrti med ginekološkimi raki. Zgodnja diagnoza jeprej stvar naključja kot znanstvenega dosežka. Naše možnosti za izboljšanje 5-letnega preživetja bi bile boljše, če bi lahko zgodaj odkrivali oz. diagnosticirali mejno maligne tumorje. Objavljene so diagnostične metode, ki so sicer nespecifične. Zdi se, da sta določevanje vrednosti tumorskega označevalca CA 125 v serumu in ultrazvočna preiskava najbolj obetavni metodi zgodnjega odkrivanja raka jajčnika.
Keywords: ginekologija; Ovarian neoplasms; jajčniki; Diagnosis; rak (medicina); Tumor markers, biological; Ca-125 antigen; diagnostika