Gojitvene lastnosti črne jelše v Polanskem logu - Kecman, Miloš (Gozdarski vestnik, 1999)
Z začetki sodobnega gospodarjenja nižinskih poplavnih gozdov sovpada tudi postavitev petih raziskovalnih ploskev velikosti 0,2 ha v letu 1967 za spremljanje razvojnih trendov nižinskih poplavnih gozdov. Ploskve so bile razdeljene na tri polja. Na prvem polju so se izvajala zmerna redčenja, na drugem se redčenj ni izvajalo, na tretjem pa so se izvajala močna redčenja. Vsakemu drevesu je bil izmerjen premer v prsni višini. Učinke redčenj smo spremljali glede na število dreves, srednji premer, lesno zalogo in srednji volumen drevesa. Analize nakazujejo na primernost zmernih redčenj. Podan je predlog o intenzivnosti redčenj v jelševih sestojih.
Keywords: črna jelša; gojitev; gozdovi; Prekmurje; redčenje