Konstitucija ternarnega sistema Al-Ti-B v aluminijevem kotu - Zupanič, Franc (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
V delu je sistematično raziskan aluminijev kot ternarnega sistema Al-Ti-B. Izdeleli smo po pet (5) zlitin s skupno koncentracijo titana in bora 0,1; 0,5 in 1 mas.%. Z diferenčno termično analizo (DTA) smo opredelili temperature likvidus ter temperature eno- in invariantnih reakcij, z različnimi metodami metalografske analize (svetlobna mikroskopija, vrstična elektronska mikroskopija, EDS, rentgenska difrakcija) pa mikrostrukture vseh zlitin v izhodnem stanju in po DTA. Ob upoštevanju rezultatov DTA in metalografske analize ter tudi nekaterih že znanih značilnosti zlitin Al-Ti-B smo analizirali razmere pri poteku eno- in invariantnih reakcij, opredelili njhiovo naravo ter podali najverjetnejšo projekcijo likvidus ploskve v aluminijevem kotu ternarnega sistema Al-Ti-B.
Keywords: titan; večfazni sistemi; ternarni sistemi; zlitine; aluminij; Aluminij Mostar; aluminum; bor