Kakšne informacije se skrivajo v zgradbi skorje (floema)? - Gričar, Jožica (Gozdarski vestnik, 2017)
V prispevku so predstavljene najnovejše anatomske raziskave v skorji. Našteti so glavni razlogi manjšega zanimanja za raziskave zgradbe skorje v primerjavi z lesom. Opisana je sezonska dinamika nastanka floema pri drevesih iz zmernega in sredozemskega podnebja ter vpliv okoljskih razmer na strukturo floemskih branik. Prikazana je povezava med širino floemskih in lesnih prirastkov pri drevesih različnih vitalnosti. Na koncu je omenjen še vpliv različnih procesov, ki potekajo v skorji, na meritve dendrometrov
Keywords: bark; skorja; temperate climate; zmerna klima; sredozemska klima; Mediterranean climate; annual increment; letni prirastek; les; wood; conifers; anatomija; broad-leaved trees; iglavci; listavci; wood anatomy