Mladost v rejništvu - Kegel, Mateja A. (knjige, 2021)
V Sloveniji poznamo številne rejniške zgodbe. Vse se žal ne končajo srečno. Prevečkrat smo že videli, da otroci predstavljajo delovno silo rejnikom, kar daje rejništvu slab predznak. A s tem je bila storjena krivica vsem tistim rejnikom, ki so se za tak način življenja odločili s plemenitim namenom. Vsem njim, posebej pa rejnici, teti Minki, ki predstavlja pomembno vlogo v tej knjigi, je ta tudi posvečena. Resnična zgodba male Neže, ki je odrasla v čudovito žensko, nam odstira vpogled v svet rejništva, o katerem običajno tako od blizu ne slišimo in vidimo kaj dosti. Knjiga vas bo popeljala skozi solze in smeh dekletca, ki je imelo v življenju tri mame, poznala je le dve. Danes, ko je odrasla ženska, ima prav toliko hčera in vse tri smo ji hvaležne za vse popotnice, ki nam jih je podarila. Pesem, ki je prebrana na začetku, je tista pesem, ki smo jo s sestrama kot majhne deklice neštetokrat slišale in vsakokrat ob njej jokale. A našo čudovito mami vedno znova prosile, naj nam jo zapoje. Tudi ob nastajanju knjige sva z mami pesem zapeli in zajokali. Jokali po eni strani od žalosti, ki jo pesem prinaša, in po drugi strani od hvaležnosti za vse preizkušnje v življenju, ki so oblikovale malo Nežo in zaradi katerih danes obstaja nekdo, ki je ne le prisluhnil tej zgodbi, ampak jo tudi zapisal. Knjiga je nastajala po pripovedovanju Neže, zgodbe so resnične, obogatene s spomini in pisateljskim navdihom.
Keywords: Rejništvo; V leposlovju