Razvoj učnih spretnosti pri pouku likovne umetnosti - Arov, Helen (Revija za elementarno izobraževanje, 2017)
V raziskavi proučujemo razvoj učnih spretnosti učencev in zavedanje okvirjev učnih spretnosti pri učiteljih likovne umetnosti na srednji šoli. Ukvarjamo se tudi z odnosom med učnimi praksami, ki jih uporabljajo učitelji pri razvoju učnih sposobnosti, ter z učno motivacijo dijakov pri urah likovne umetnosti. V raziskavi sta bili uporabljeni kvalitativna in kvantitativna metodologija. Spremljanje pouka likovne umetnosti in intervjuji so bili izvedeni na vzorcu desetih učiteljev likovne umetnosti na estonskih srednjih šolah, vprašalnik o učni motivaciji, interesih in ciljih likovne umetnosti pa je izpolnilo 148 dijakov iz opazovanih razredov. Raziskava poudarja pomen učiteljevega zavedanja vrednosti učnih spretnosti ob specifičnih predmetnih znanjih, s čimer se izboljšujeta dijakova avtonomna motivacija in fleksibilno, prilagodljivo določanje ciljev pouka.
Keywords: learning skills; učne spretnosti; učna motivacija; learning motivation; načini poučevanja; teaching practices; middle school; srednje šole; art education; likovna vzgoja