Konstrukcija spolov v Disneyevi risanki Mulan - Kolar Sluga, Breda (Monitor ISH, 2007)
Besedilo obravnava konstrukcijo spolov v risanki Mulan, ki je nastala v produkciji enega vodilnih studijev za družinsko zabavo, Walt Disney Company. Animirani film je nastal v 90. letih prejšnjega stoletja, značilno zanj pa je,da ima vodilno vlogo junakinja, ki sama odloča o svojem življenju, s svojim početjem pa spreminja ustaljeno podobo in vedenjske vzorce skupnosti. Vendar se v natančnejši analizi izkaže, da je ona le izjema v sicer povsem patriarhalno zasnovani družbi, vendar tudi, da njen uspeh sodi v polje deklištva, ne v svet odrasle ženske. Potemtakem risanka prinaša le navidezne (a za deklice vendarle izjemno pomembne) novosti, novih možnosti za odrasle junakinje pa še ni.
Keywords: risani film; Mulan; filmski liki; woman; ženske; družbena vloga; stereotipi; spolna diferenciacija