Hormonsko nadomestno zdravljenje in rak - Uršič-Vrščaj, Marjetka (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Podatkov, ki bi govorili za to, da spolni steroidni hormoni neposredno povzročajo okvare DNA, ni. Mogoče je, da delujejo bodisi spodbujevalno ali zaviralno in tako posredno vplivajo tudi na nastanek ali napredovanje raka. Rezultati. Maligni tumorji, ki jih povezujemo s spolnimi steroidnimi hormoni, so rak dojke in endometrijski karcinom. Kot domnevno povezane pa štejemo karcinom jajčnikov in širokega črevesja. Relativno tveganje za raka dojke pri ženskah, ki imajo HNZ ali so ga imele pred manj kot4 leti, je majhno, 1,023, in sicer za vsako leto HNZ. Ustrezno estrogenski-progestagensko HNZ ne povečuje tveganja za karcinom endometrija, ampak ga zelo verjetno celo znižuje. Izsledki raziskav o HNZ in raku jajčnikovso neenotni glede tveganja. Glede na večino objavljenih izsledkov pa večjega tveganja ni. Pomembno je, da HNZ znižuje tveganje za benigni adenom širokega črevesa in karcinom širokega črevesa za 30-40%. Zaključki. HNZ pri bolnicah po raku dojke, endometrijskem karcinomu, melanomu ali raku jajčnikov ni absolutno kontraindicirano. Nizko maligni stromalni endometrijski sarkom jekontraindikacija za HNZ.
Keywords: Breast Neoplasms; Dojka, novotvorbe; Endometrial Neoplasms; Endometrijske novotvorbe; Estrogen Replacement Therapy; Estrogen, nadomestno zdravljenje; estrogeni; hormonsko nadomestno zdravljenje; Jajčnik, novotvorbe; karcinogeneza; klimakterij; Melanom; Melanoma; Neoplasms, Hormone-Dependent; Novotvorbe hormonsko odvisne; onkologija; Ovarian Neoplasms