Kratek maternični vrat - kaj pa zdaj? - Mujezinović, Faris (Zdravniški vestnik, 2009)
Izhodišča. Z ultrazvočno (UZ) meritvijo dolžine materničnega vratu (MV) lahko ocenimo tveganje za prezgodnji porod pred 34. tednom nosečnosti za vsako posamezno nosečnico. Zato se ta presejalna metoda vse pogosteje uporablja v klinični praksi. Metode. Iz medicinske baze podatkov (PubMed) sem izbral Craneov sistematičen pregled in raziskave o povezanosti dolžine MV s prezgodnjim porodom in navodila, kaj je potrebno upoštevati pri UZ meritvi dolžine MV ter kaj narediti v primeru skrajšanega MV. Rezultati. Največje število raziskav ocenjuje, da je 25 mm dolg MV presečna vrednost za uvrstitev nosečnosti v skupino z visokim tveganjem za prezgodnji porod. Manjše število raziskav pa ocenjuje, da je presečna vrednost 15 mm. Te razlike v poročanju sopo nekaterih avtorjih posledica neupoštevanja gestacijske starosti, pri kateri je bila meritev opravljena. Dolžina MV do 25 mm se meri do 24. tedna nosečnosti, vrednost zaporednih ali kasnejših meritev pa ostaja še vedno nejasna. V primeru prezgodnjih popadkov UZ meritev dolžine MV za 66 % zniža nepotrebno tokolizo. Pri nosečnicah z odprtim MV (Bishop score > 6) ima UZ meritev majhno vrednost. Shirodkarjeva serklaža pri ženskah s kratkim MV ne zmanjša tveganja za prezgodnji porod. Vaginalna uporaba progesterona za polovico zmanjša možnost prezgodnjega poroda pri ženskah s kratkim MV ( 25 mm) v sedanji nosečnosti neučinkovit. Zaključki. UZ meritev dolžine MV postaja zanesljivo merilo za odkrivanje nosečnic s povečanim tveganjem za prezgodnji porod pred 34. tednom nosečnosti. Omogoča individualni izračun tveganja tudi ob drugih obremenjujočih dejavnikih.
Keywords: Cervix Uteri; ginekologija; human pregnancy; Labor, Premature; Maternični vrat; nosečnost; predzgodnji porod; Prezgodnji porod; Progesteron; Progesterone; Ultrasonografija; ultrasonography