Umetnost svobode - McDonald, Bernadette (knjige, 2022)
Voytek Kurtyka ostaja eden največjih alpinistov vseh časov. Rodil se je leta 1947 in bil eden najvidnejših akterjev zlate dobe poljskega himalajizma. S svojim vizionarskim pristopom je opravil mnoge pomembne vzpone: prečenje celotnega masiva Broad Peaka, bliskovito hitra vzpona na Čo Oju in Šiša Pangmo v »nočnem golem« slogu in zahodna stena Gašerbruma IV v alpskem slogu, kar je morda njegov največji dosežek. Njegova smer na Gašerbrum IV, ki so jo mnogi poimenovali »vzpon stoletja«, je še vedno brez ponovitve. Na vrv se je najpogosteje navezal z alpinističnimi legendami svojega časa: poljskim himalajcem Jerzyjem Kukuczko, švicarskim gorskim vodnikom Erhardom Loretanom in Britancem Alexom MacIntyrejem.Po dolgotrajnem nagovarjanju, naj vendarle sprejme zlati cepin za življenjsko delo (najvišje priznanje za alpinistične dosežke na svetu), mu je bila nagrada spomladi leta 2016 nazadnje le podeljena. Kot posameznik, ki goreče brani svojo zasebnost, je zavrnil številne intervjuje ter vabila na predavanja in festivale, kljub temu pa je pristal na sodelovanje z mednarodno priznano in večkrat nagrajeno kanadsko pisateljico Bernadette McDonald in nastala je pričujoča, dolgo pričakovana biografija.
Keywords: alpinistične odprave; Alpinizem; Himalaja; Kurtyka, Voytek; plezalni vzponi; plezanje; poljski alpinisti