Coupling functions treatment in a Bi-Level optimization process - Guédas, Benoît (Strojniški vestnik, 2008)
Pri optimizaciji zapletenih konstrukcijskih sistemov pogosto gre za večfunkcijsko optimizacijo - vsaka funkcija, področje mora zadovoljiti več ciljev - na različnih področjih - potrebnih je več področij. Področja so med seboj povezana: izhodni parametri enega področja postanejo vhodni parametri drugega področja (združene spremenljivke), posamično področje pa nima neposrednega dostopa do drugih spremenljivk. Zato je potrebno približevanje združenih spremenljivk. IRCCyN je razvil sodelavno optimizacijsko strategijo večfunkcijskih sistemov (COSMOS), katere namen je izvajanje sočasne večfunkcijske optimizacije na več področjih, s tem, da je avtonomija posameznega področja zagotovljena. Ta metodologija uporablja enostavno metodo približevanja združenih spremenljivk in predpostavlja, da se kakovost približevanja poveča, ko se algoritem bliza optimalnim rešitvam. V prispevku predstavljamo eksperimente, s katerimi smo skusali dokazati resničnost te domneve. V nekaterih testnih primerih smo dosegli zadovoljive rezultate, hkrati pa opozarjamo tudi na omejitve te metode.
Keywords: večfunkcionalno optimiranje; večobjektivno optimiranje; genetski algoritmi