Can we look beyond gender social roles in Indian management? - Rai, Soumi (Teorija in praksa, 2018)
Namen članka je raziskati vlogo spola, spolno pristranost in družbene identitete, ki opredeljujejo strukturo delovnih mest in tradicionalno maskulinizirana delovna mesta v Indiji. V njem obravnavamo problem ustvarjanja nevidne psihične pristranosti, ki vodi v stereotipne percepcije tako pri moški managerjih kot med ženskami, ki zaradi njih samih sebe ne morejo videti kot sposobnih, da prevzamejo obremenitve na osebnem in poklicnem področju z zanosom, ne s krivdo. Na temelju pregleda literature in analize zbranih empiričnih podatkov prikažemo, da je težko pričakovati hitre spremembe v percepciji spola - od "ženskega problema" k večrazsežnostni perspektivi -, ki bi pomagale prebiti družbeno konstruirani in samo-konstruirani stekleni strop in druge nevidne ovire, s katerimi se soočajo izvršne vodje v Indiji.
Keywords: Gender inequality; Management; Managerji; Managers; Spolna neenakost; Stereotipi; Stereotypes; Upravljanje; Women; Ženske