The occurrence of Dermacentor reticulatus tick (Acari: Amblyommidae) in north-east Slovenia: one more evidence for its increased distribution range - Gračner, Maja (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2017)
Pojavljanje severnega ornamentiranega klopa (Dermacentor reticulatus) v Sloveniji do sedaj ni bilo opisano. Z obsežnim tri in pol letnim vzorčenjem, od novembra 2003 do maja 2007, smo na treh lokalitetah (Muriša, Murska šuma in Dolinski pašnik) v severovzhodni Sloveniji v Prekmurju na območju Lendavskega Dolinskega pridobili dovolj podatkov, s katerimi smo dobili vpogled v razširjenost in sezonsko aktivnost severnega ornamentiranega klopa. Skupno smo nabrali 2511 odraslih osebkov klopov. Odrasli osebki severnega ornamentiranega klopa so bili na vseh lokalitetah najbolj aktivni spomladi, z vrhom v marcu. Aktivnost se je proti poletju počasi zmanjševala in v poletnih mesecih klopov nismo našli. Ponovno se je aktivnost povečala v jesenskih mesecih, z manjšim vrhom v oktobru ali novembru (3-8-krat manjša aktivnost kot spomladi). Vrsta je bila najbolj številčna ob Muriši, kjer je bilo ujetih 6,6-krat več odraslih osebkov kot v Murski šumi, ki je bila občasno poplavljena, in 94-krat več osebkov kot na Dolinskem pašniku. Razmerje med spoloma je bilo na vseh lokalitetah v prid samic, in sicer ob Muriši z 59,5 % (1287 od 2164), v Murski šumi 62,7 % (203 od 324) in na Dolinskem pašniku 60,8 % (14 od 23). Večina klopov (89,2%), je bilo nabranih pri povprečni dnevni temperaturi od 0 do 14,9%C. V članku sta prvič predstavljeni razširjenost in sezonska aktivnost severnega ornamentiranega klopa (Dermacentor reticulatus) v Sloveniji. Naše ugotovitve kažejo na povečanje panonskega območja razširjenosti in da predstavlja severni ornamentirani klop značilni favnistični element severovzhodne Slovenije.
Keywords: Acari; Amblyommidae; Dermacentor reticulatus; distribution; klopi; paraziti; prevalence; razširjenost; seasonality; severni ornamentirani klopi; sezonska aktivnost; Slovenia; Slovenija; ticks; zoology