Debate in the EFL classroom - Želježič, Mirjana (ELOPE (Ljubljana), 2017)
Članek se osredotoča na najvišje vrednotene cilje znotraj formalnega tujejezikovnega izobraževanja (v skladu s Skupnim evropskim jezikovnim okvirjem in Učnim načrtom za gimnazije - angleščina): na razvoj sporazumevalnih zmožnosti, ki % v skladu s komunikacijsko paradigmo v (tuje)jezikovnem poučevanju - velja za najpomembnejši cilj sodobne jezikovne pedagogike, ter na razvoj sposobnosti kritičnega mišljenja, ki jih izobraževalni sistemi v svetu navajajo kot krovni izobraževalni cilj. Opomni na nekatere diskrepance, ki jih generirajo trenja med dejstvom, da je jezik družbeni in kulturni fenomen, ki obstaja in se razvija zgolj v interakciji z drugimi, ter na posameznika osredinjene pedagoške prakse poučevanja (in ocenjevanja) - kar kompromitira veljavnost teh praks. Izobraževalne cilje naveže na kultiviranje govornega sporazumevanja (za razliko od govornega sporočanja) v polemičnih/argumentativnih diskurznih praksah nasploh oziroma v strukturiranih debatnih formatih, ki jih utemeljuje kot učinkovito učno metodo za razvoj kritičnega mišljenja in govorne interakcijske zmožnosti v polemičnih diskurznih dogodkih, zlasti na B2 in višjih jezikovnih ravneh.
Keywords: debata; govorna sporočilna in govorna interakcijska zmožnost; kritično mišljenje; sociokulturna teorija