Razmerje med hegemonijo in ideologijo v Gramscijevi politični teoriji - Hočevar, Marko (Teorija in praksa, 2018)
Članek obravnava razmerje med hegemonijo in ideologijo v politični teoriji Antonija Gramscija, ki je z vztrajanjem pri razlikovanju teh dveh konceptov uvedel kompleksnost in tudi večdimenzionalnost v preučevanju političnega. Prek vprašanja, kako pride do oblikovanja zgodovinskega gibanja in utrditve enotnosti strukture in superstrukture (zgodovinskega bloka), avtorja izpeljeta, da je razmerje med hegemonijo in ideologijo mogoče razumeti le v kontekstu celotne Gramscijeve politične teorije. Vztrajanje pri konceptualni distinkciji med hegemonijo in ideologijo je ključnega pomena za politično znanost, če hoče z ustreznim konceptualnim in metodološkim aparatom razumeti ter razložiti politiko in politično.
Keywords: Gramsci, Antonio Francesco; Hegemony; Ideologija; Ideology; Nadvlada; Political theories; Politične teorije