Gospodarske stvari. List in sad. Najbolj so toraj listi blizo grozdov tisti, kteri jagodam največ sladkorja aarejajo ia požiljajo. Nabor sladkorja v grozdu in njegovih ja.godah je v prvi vrsti odvisen od temperature njihove. Svitloba niraa na njegovo pretakanje nobeaega vpliva. Nekaj v jagodah aabranega sladkorja se od teli samih porabi za rast in oddikavanje. Kilogram grozdja je začetek avgu-sta v 24 urah tri grame sladkorja podihal toraj v 10 dneh tri procente med tem ko ga o tem času jagode poprek le 6—7 procentov v sebi imajo. Kisliaa v grozdnih jagodah ae aahajajoča je tudi izdelek oddihavanja; naprej in naprej ae nareja vsled sladkorjevega razkrojevanja kislina, ktera se pa iatodobao nadalje razkrojeva ia posledaji izdelek ogelno kialiao izdibava. Kolikor živejša menjava snovi, toliko več kisliae. Bolj ko grozdje dozoreva, maajša je snovna meajava in a tem tudi toliko aianj kisliae v grozdnib jagodah. Dvojaa pot je, po kterih se dade zorenje grozdja pospeševati. Najpoprej je treba narejaaje sladkoija v trsu poamoževati, kajti iz rozge, ki je bogata na sladkorji, moro grozd hitieje in labkeje potrebi po sladkorju zadostiti, kakor pa iz rozge, ki nima ali aič ali le malo sladkorja v sebi. V drugič morajo grozdi toplo imeti. Zaio mora bili zemlja topla, sobice jo aiora obsevati tako, da podae in še bolj po aoei dosti toplote zraku ia grozdju oddavati more. Plevelj ne sme zoailje pokrivati in jo tako liladiti. Ker jo zrak v najnižjih plasteb neposreduo nad zeailjo najbolj topel, v vižih plasteh pa bladnejši, za to morajo giozdi kolikor aajbolj blizo zemlje biti. Gosti listje bladijo po zorenji okolico. Zato grozdje, ki je sred gostega trsovja, po času zori. Grozdi roorajo kolikor mogoč-e prosto viseti ia lo prav aialo y senci biti. Vendar pa tudi ni prav grozdje prek in prek solačnim žarkora izpostaTIjati. Tako se grozdje tak močno vgreje, da njegova temperatara, ovo višino, ki je za dozorevaaje najbolj ugodna (okoli 30° Celsijevih) prestopi. Tako grozdje dobiva prekomerno debelo mešičje ia je manj 8ladko od onega, ki je bilo sieer dobro greto pa malo v senci. Podkavanjska skušnja za one kovačke pomočnike, kateri se podkavaaja niso nčili na podkovskej šoli v Gradci, vrši se tam meseca decembra t. 1. Naglaša se do konca nov. t. 1. ravnateljstvu omenjene šole. Sejrai. 5. nov. Lesično, Ribnica, 6. nov. sv. Janž pod Arvežem, Lemberg, Nova eerkva, Brožice, Obrež ptujski, Rečica.