Nanovlakna za dostavo učinkovin in tkivno inženirstvo - Zidar, Anže (Farmacevtski vestnik, 2021)
Nanovlakna so edinstven inovativen sistem za dostavo zdravilnih učinkovin in za tkivno inženirstvo. V zadnjih letih so doživela izjemen razvoj, kar bo omogočilo izdelavo novodobnih zdravil in tkivnih nadomestkov za zdravljenje mnogih bolezni in poškodb. Nanovlakna so izdelana z elektrostatskim sukanjem iz naravnih in/ali sinteznih polimerov z različno sestavo in strukturo (enoslojna, večslojna in večplastna) ter izkazujejo edinstveno kombinacijo strukturnih, funkcionalnih in mehanskih lastnosti. Prilagodljivost nanovlaken je privedla do razvoja širokega nabora dostavnih sistemov za različne učinkovine in podpornih struktur za obnovo tkiv. V preglednem članku predstavljamo pripravo nanovlaken z elektrostatskim sukanjem, doseganje različnih profilov sproščanja vgrajenih majhnih molekul in biofarmacevtikov za zdravljenje ter obnovo tkiv. Polimerna nanovlakna v tkivnem inženirstvu podpirajo razmnoževanje in rast celic ter na ta način spodbudijo obnovo tkiva. Nanovlakna kljub mnogim prednostim predvsem zaradi nezadostnih podatkov o njihovi varnosti in omejitev v industrijski proizvodnji še niso v klinični uporabi, jih pa lahko pričakujemo kmalu.
Keywords: Dostavni sistemi; elektrostatsko sukanje; Nanotehnologija; nanovlakna; Polimeri; sproščanje učinkovin; Tkivno inženirstvo