Spomini in predmeti v družini - Balážová, Ivana (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2017)
Z vidika družbenih znanosti vsakdanji predmeti niso obravnavani le kot nekaj neživega. Glede na nekatere teorije imajo sposobnosti dejanja, pričevanja o zgodovinskih dogodkih in tudi o kulturnih pojavih. Na podlagi predpostavke, da so predmeti sposobni nase vezati ideje in posledično vplivati na dejanja ljudi, sem naredila raziskavo, na osnovi katere je nastal ta članek. Izkazalo se je, da lahko s pomočjo določenih predmetov podrobneje razumemo družinske odnose. V raziskavi sem se osredotočila tudi na dedovanje, predajanje predmetov znotraj družine in hranjenje spominov v predmetih.
Keywords: materialna kultura; spominski predmeti; osebni predmeti; družine; Slovaki; Slovakia; terenske raziskave