Govor o cenzuri zahteva natančnost glede njenega domnevnega predmeta - Lambrichs, Louise L. (Primerjalna književnost, 2008)
Marca 2006 se je Peter Handke udeležil Miloševićevega pogreba in v svojem govoru poudaril, da še vedno ne pozna prave resnice o jugoslovanski vojni in Miloševićevi odgovornosti zanjo. Ta dogodek je sprožil škandal oziroma afero, ki so jo poimenovali "afera Handke", začela pa se je s peticijo pisateljice Elfriede Jelinek in drugih umetnikov. Trdili so, da je Handke žrtev "cenzure". Pri rekonstrukciji te afere bom preučila številna vprašanja: je bilo potrebno reči, da je Handke žrtev "cenzure"? Kakšna so bila stališča ljudi, ki so Handkeja vzeli v bran? Kakšno je bilo stališče tistih, ki so ga kritizirali? Ali vsi sploh govorijo o isti stvari? Očitno je odgovor na ta vprašanja odvisen od tega, kaj naj bi veljalo za predmet cenzure: sam avtor (ki lahko svobodno govori o čemerkoli) ali stvar, o kateri pripoveduje - torej zelo kruta vojna in genocid v Bosni.
Keywords: Handke, Peter, 1942-; literatura in cenzura; avstrijska književnost; politični angažma; svoboda govora