KRALJEVINA'SRBA, HRVATA I SLOVENACA UPRAVA ZA ZAŠTITU Razred 6 (6) INDUSTRISKE SVOJINE Izdan 1. Marta 1927. PATENTNI SPIS ŠT. 4103 Vereinigte Mautner’sche Presshefe Fabriken Gesellschaft m. b. H., Dunaj. Postopek za izdelovanje prešanih drož iz melase. Prijava z dne 29. maja 1925. Zahtevana prvenstvena pravica Kakor znano, se doslej melasa, ki se uporablja za izdelovanje prešanih drož, z različnimi kuhalnimi in bistrilnimi procesi s pomočjo različnih kemikalij v vročini ali v mrazu čisti, sterilizira, kisli in bistri. Vsi ti postopki imajo namen kvaliteto drož s tem zvišan, da se kaleče nečistoče melase o-bore s talogi, ki jih tvorijo kemične agencije, in da se z naknadnim filtriranjem, čiščenjem ali samim oddušanjem dobi svetla, čista tekočina. Vedno se tudi pazi na potrebno kislo reakcijo tako kuhane ali podelovane melase, ki omogoča na eni strani inverzijo trsnega sladkorja med ku-halnim procesom, na drugi strani pa pomori ob daljšem učinkovanju nahajajoče se mikroorganizme. Pri vseh teh postopkih pa so docela zanemarili za vrvež važne vitamine, ki se pri navenih procesih izvečine uničijo. Ohranitev ali pomnožitev vitaminov mora biti pa najvišji princip tehnika prešanih drož, ako se hoče pridobivati drože najboljše kakovosti v velikem splenu. Izhajajoč od te temeljne misli si je iznajditelj stavil nalogo, da najde postopek, ki dovoljuje doseči potrebno bistrenje melase, ne da bi se oškodovali vitamini s kuhanjem ali dodatkom kemikalij. V smislu i-zuma se torej melasa, določena za izdelovanje prešanih drož, razredči in filtrira brez segrevanja ali pridodatka kemikalij, da se izloči v melasi se nahajajoče umazane snovi, ki obstoje poglavito iz teles bakterij. Filtracija se more s tem olajšati, da se razredčeni melasi pridoda inerten prašek ali se pusti razredčeno melaso teči skozi Velja od 1. decembra 1925. dne 30. maja 1924. (Avstrija). filtrirno prešo, na čije tkaninah se je poprej oboril kak inerten prašek, ki ga raz-redčana melasa nerastopi. Ako ima melasa kislo reakcijo, se vzame ugodno talkov prašek (talkum), ako reagira alkalično, se v-zame glenjeno kredo ali podobno snov. Primer. Melasa se razredči z vodom na približno 20° Bllg. in stiska skozi filtrirno prešo, ki se je poprej saržirala z nekoliko glenjene krede ali talkovega praška. Vedno se jemlje iz založne kadi melase vsakokrat za vrvež potrebno množino tekočine in jo pusti, da teče po filtriranju neposed-no v vrvežno kad. Postopek po izumu povzroča ne samo prištednjo kuriva in kemikalij, temveč pomeni tudi prav bistveno poenostavljenje o-brata in daje večji splen drož izborne kvalitete. Da se izkoristi v melasi se nahajajoči surovi protein za hrano drož, je ugodno, da se podvrže melasa pred filtriranjem mle-kokislemu vrvežu. Mlekokislinske bakterije ostanejo popolnoma na filterju. Pri izdelovanju melasnih drož je sedaj splošno običajno uporabljati kot organično dušikovo hrano amonijakovo vodo, ki služi hkratu kot neviralizacijsko sredstvo med vrvežem. Posebno ugodno je, da se razen organičnega dušika v obliki amonijaka ali amonijevih soli prižonta pred filtriranjem odgrajena beljakovina, torej aminokisline iz dušika prostih cerealij melase, s čimer se dobi za razvoj drož jako ugodno hranilno raztopino. Tudi v tem slučaju ni potrebno sierilizovati melase s kuhanjem ali Din. 5. podelovati s kemikalijami, ki učinkujejo bakterije moreče in zjasnjujoče, temveč zadostuje, da se melasa brez prejšnjega po-delovanja filtrira le po primernem razred-čenju, da se dobi popolnoma čisto in bakterij prosto začimbo. Patentne lastitve: 1. Postopek za izdelovanje prešanih drož iz melase, označen s tem, da se melasa, brez poprejšnjega steriliziranja s segretjem in brez dodatka kemikalij filtrira po samem razredčenju z vodo. 2. Izvedbena oblika postopka po zahtevu 1, označena s tem, da se potiska na približno 20“ Bllg. razedčena melasa skozi filtrirne preše, na čijih tkaninah se je odločil prašek, ki se po melasi ne raztopi. 3. Izvedbena oblika postopka po zahtevu 2, označena s tem, da se obori pred stiskanjem razredčene melase skozi filtrirno prešo na njenih tkaninah na majhno množino glenjene krede, ako reagira melasa alkalično, pri kislo reagujoči melasi pa majhno množino laikovega praška.