Multiple regression modeling and prediction of the surface roughness in the WEDM process - Kulekci, Mustafa Kemal (Materiali in tehnologije, 2014)
Obdelovanje z žično erozijo (WEDM) je poseben toplotni postopek, ki zagotavlja natančno rezanje in obdelovanje mehanskih delov z različno trdoto in zapleteno obliko. WEDM je modificirana elektroerozija (EDM) in se že dolgo uporablja za rezanje prebijal in orodij, oblikovanih žepov in drugih strojnih delov na prevodnem obdelovancu. Hrapavost površine je predvsem odvisna od hitrosti odvzema, toka in trajanja pulza pri WEDM-procesu obdelave. Odvisna je tudi od optimalne izbire parametrov pri WEDM. Ta študija je osredinjena na večkratno regresijsko modeliranje in napovedovanje hrapavosti površine orodnega jekla za delo v vročem Dievar pri obdelavi z WEDM. Preiskovana je bila matematična odvisnost med hrapavostjo površine in parametri rezanja WEDM (hitrost podajanja, tok in časovni impulzi). Rezultati kažejo, da je večkratna regresijska analiza uspešna metoda za razvoj matematičnega modela za napovedovanje hrapavosti površine.
Keywords: cutting; odrezovanje; electrical discharge machining; elektroerozija; model večkratne regresije; multiple regression model; obdelovanje z žično erozijo; WEDM; surface roughness; hrapavost površine