Projektiranje preoblikovanja strukture sil vojske - Šteiner, Alojz (Sodobni vojaški izzivi, 2013)
Prispevek obravnava aktualna vprašanja projektiranja strukture sil, kar v tujini pojmujejo kot force planning oziroma programmed forces. Njegov namen pa je poleg predstavitve metodologije in procesa projektiranja strukture sil opozarjanje, da je nujen sprejem primerljive metodologije pri pristopu k oblikovanju razvojnih programov in preoblikovanju strukture sil Slovenske vojske. Tematika je v Slovenski vojski skoraj v celoti neraziskana, zato se zgledovanje in primerjanje z organizacijsko in menedžersko teorijo ter dostopnimi tujimi viri pojavljata kot nuja. Metodologija projektiranja strukture sil vojske v Republiki Sloveniji še ni v celoti izoblikovana in uveljavljena v praksi. Dostopni so nekateri modeli in tehnike, ki jih uporabljajo v industrijsko najrazvitejših državah v podporo projektiranju, ter za to usposobljen del kadra.
Keywords: defense planning; force planning; organizational projecting; preoblikovanje; process of projecting force structure reorganization; projektiranje organiziranosti; projektiranje preoblikovanja strukture; re-formation; reorganizacija; reorganization; Slovenian Armed Forces; Slovenska vojska