A fatigue characterization of honeycomb sandwich panels with a defect - Keskes, Boualem (Materiali in tehnologije, 2007)
Satasti sendvični paneli se odlikujejo po veliki togosti, dobri odpornosti proti utrujenosti in nizkem razmerju mase. Te panele se uporablja za različne namene, posebno v letalski industriji. V tem primeru ni dovolj poznanje statičnih lastnosti, zato so potrebne dodatne informacije o utrujenosti. Pri uporabi lahko na lastnosti panelov vplivajo napake pri izdelavi in poškodbe, zato je treba poznati učinek napak in razvoj poškodb, pa tudi znati določiti mesto poškodbe. Napake so v tem delu simulirane s slepo izvrtino v sredini spodnje površine panelne plošče. Izvršeni so bili statični in utrujenostni preizkusi s štiritočkovnim upogibom z akustično emisijo na panelih z napako. Predstavljene in analizirane so odvisnosti obremenitev - pomik in utrujenostne krivulje S-N.
Keywords: preiskava materiala; paneli; trdnost; utrujenost materialov