Kriminaliteta v letu 2008 - Lukan, Andrej (Revija za kriminalistiko in kriminologijo, 2009)
Policija je leta 2008 poslala državnemu tožilstvu kazenske ovadbe in poročila v dopolnitev kazenskih ovadb zaradi 81.917 kaznivih dejanj ali 7,1% manj kot leta 2007, delež preiskanih kaznivih dejanj pa se je povečal s 43,3% na 45,1%. Upadlo je število kaznivih dejanj zoper življenje in telo, spolno nedotakljivost in premoženje. Zmanjšal se je tudi obseg mladoletniške in gospodarske kriminalitete, nekoliko pa je porasla organizirana kriminaliteta. Leta 2008 je tako kot prejšnje leto znova izstopal porast kaznivih dejanj s področja računalniške kriminalitete.
Keywords: kazniva dejanja; kriminaliteta; osumljenci; policija; Slovenija; statistični podatki