On the use of R programming language in the analyses of spatial data - Kobal, Milan (Acta silvae et ligni, 2013)
R je zmogljiv in vse bolj priljubljen programski jezik s poudarjenimi grafičnimi in predstavitvenimi funkcijami ter veliko možnostjo razširitve. Čeprav primarno namenjen statističnemu računanju, si je R z razvojem specialnih razširitvenih knjižnic utrl pot tudi na področje GIS. Omogoča široknabor funkcij na vseh ravneh GIS: na nivoju zajemanja podatkov, na nivoju manipulacije podatkov ter na nivoju grafičnih predstavitev in kvantitativnih analiz. V prispevku predstavljamo R kot odprtokodno alternativoobstoječim komercialnim GIS- orodjem, ki se izkaže še posebno tedaj, kadar želimo na prostorskih podatkih upoŽrabiti zahtevnejše kvantitativne metode (npr. prostorska modeliranja). Prikazujemo ga na primeru prostorskih analiz gozdŽnega območja na Snežniku (južna Slovenija), kjer demonstriramo možnosti vnosa podatkov, transformiranja in shranjevanja različnih GIS-podlag, možnosti geostatistike, prostorskega modeliranja in prostorske vizualizacije.
Keywords: R program; prostorsko-časovne analize; ecology; ekologija; geomorfologija; geomorphology; Snežnik; Slovenia; Slovenija