PREDSTAVLJAMO VAM NOVO TRŽNICO PribUžno dvajset dni je že odprta nova tržnica v Mostah in prodajaki ter kupci so se že navadili nanjo. V teh prvih dneh morda še ni bilo vse tako, kot smo pričakovab: nekateri obisko-valci so namreč zaman spraševali, kje lahko kupqo pečeno pe-rutnno, saj so v dnevnem tisku prebrali, da bodo med drugim na novi tržnki ponadiK tudi to. No, kaj kmalii so ugotovili, da prostor, kjer naj bi pekli bedra in prsne koše, še ni pripravljen. Prazne so še tudi betonske mize, na katerih naj bi biia nabžena orehova jedrca, jajca, suho sadje in podobna živila. Prav tako so bile še prazne vfrtrine za hlajenje, namenjene prodaji skute, raznii sirtkov in zaklane perutnine. Ni se bati, da tržnica ne bo zaživela. Kadar je izbira sadja, ze-lenjave in drugii živil bogata, tudi kupcev ne ntanjka. Bolj se je bati, da se bo uresničilo to, kar je v svojem govoru ob otvoritvi omenil tudi predsednik občinske skupščine Marjan Moškrič, namreč da kupci ne bodo imeli dovolj izbire. V prittičju prodajajo podjetja: Sadje — Zelenjava, PIK Vin-kovci, Borinci in mesna industrija Vajda Čakovec. Več miz je namenjenih zasebnim prodajakem, ki tu ponujajo različno ze-lenjavo, sadje, kislo repo in zelje. V pritličju je še popravljalnica čevljev in izdelovalnka ključev ter okrepčevalniea gostinskega podjetja Figovec. Vkleti imata prodajabii Emona MIZ Zalog in Emona Ribar-stvo. V prvem nadstvopju je slaščičama, več pultov s hladilnimi vi-trinami za prodajo perutnine in sirčkov, prostor za prodajo su-hega sadja, jajc, orehovih jedrc, medu, ajdove moke, kaše, fižo-la, ješprenja in podobno. Nato so tu še podjetja KŽK Kranj, (kruh, mleko in mlečni izdelki, sladkor itd.) Perutnina Ptuj in Emona (deKkatese). Svoje mesto pa ima v tem nadstropju tudi zasebna prodajalka copat Dokier se uprava Živilskih trgov, občinska skupščina in pro-dajalci ne bodo dogovorili drugače, bo tržnica odprta od 6. ure zjutraj do 16. ure popoldne. Besedilo in slike: DARJA JUVAN Samo zaradi popravila čevljevali novega ključa nam zdaj ne bo treba več v mesto. Jože Vovko, ki se s tem delom ukvarja že več let, je sprva poskrbel le za hitro izdelavo ključev, v teh dneh pa bo začel popravljati še čevlje. Pravi pa, da je veliko povpraše-vanje todi po brušenju nožev in škarij, zato se bo kasneje lotil tudi tega opravila. ZasebfiSi prodajalcev v teh dneh ni veliko, saj skoraj nimajo kaj prodajati. V letošnji zimi je zmrznilo veKko zelenjave! Žejni kapci in tisti, ki se želijo okrepčati s skodelico kave, se ustavijo pri pultu gostinskega podjetja Hgovec. Nerodno je le, da okrepčevalnica ni ločena od prodajnih prostorov, saj ciga-retnidim priplava tudi do tniz, na katerih prodajajo zelenjavo in sadje. Tekoče stopnice popeljejo kupce v prvo nadstropje, navzdol pa se je Ireba od-praviti peš. Za red in čfctočo na tržnki, pa tudi za druge stvari skrbi tržni nadzornik Martin Lebar. Tudi za razne vrste copat, ki jih delata Katarina in Franc Kos iz Most pri Komendi, je precej zanimanja. V kratkem pa se bodo copatam na prodajni mizi pridružili še vložki za čevlje, narejeni iz filca. Poleti pa bo mogoče kupiti tudi cokle. Zasebnik Sakib Redepi, ki prihaja k nam iz Makedonije in do-slej še ni imel podobnega lokala, je zadovofjen, da je izmed več prosilcev prav on dobil to mesto v tržnici. Prodaja burek, več vrst brezalkoholnih pqač in kavo. Poleti bo gostom ponudil tudi sladoled. Povedal nam je, da se lokal v prihodnje ne bo več imenoval slaščičarna, temveč specialna okrepčevalnica kafe bar. Doslej v Mostah ni bik) ribarnice in so se moraie gospodinje po ribe odpraviti v mesto. Zdaj pa lahko v prodajataii Emonhega tozda Ribarstvo vsak dan izbirajo med dvanajsrimi do petnaj-stimi vrstami svežih in zamrznjenih morskih rib ter štrimi vr-stami sladkovodnih rib. V sezoni pa bodo aneli tudi žabje krake, prekajene ribe in rake. Vrsta pred prodajaho KflKtijsko-živifckega kombmata Kranj je vedno zelo dolga. Zato je Ireba čakati tndi petaajst minut in več na štroco kruha, vre&o mleka, zavitek sladkorja ali kaj drugega. Kaže, da je le ena prodajabia za kruh in mleko na trž-nici premak). Kadar je suho vreme, razpostavi Ivan Gornik iz Ribnice izdelke domače obrti pred novo tržnko. Prej jih je prodajal na stari trž-nki. Zato ga redni obiskovaki moščanskega trga dobro pozna-jo. Že več let prihaja nekajkrat na teden v Mosle, pravtako kot je hodil pred njim njegov oče. Samo od kmetijstva se ne da žive-ti, je povedal, pa tudi od prodaje izdelkov domače obrti, kijih večinoma napravijo v družini, ne.