O nekaterih nerešenih problemih ptujske topografije - Curk, Jože (Kronika (Ljubljana), 1999)
Avtor v svojem analitičnem seatvku obravnava tri topografsko nedorečene probelme iz ptujske urbane zgodovine: usodo rečnega prehoda v zadnjih dveh tisočletjih, vključevanje dominikanskega samostana v mestno strukturo ter povezovanje gradu in mesta v enovito renesančno koncipirano trdnjavo.
Keywords: gradovi; Melle Stomp; mesto; mostovi; samostani; urbanism; urbanizem; zgodovinski pregledi