Hydrogeology as parameter included into the model for risk assessment of hazardous materials transport - Kočevar, Heda (RMZ-materials and geoenvironment, 2003)
Z naraščajočo stopnjo industrializacije in hkrati z večanjem tovornega prometa postaja ocenjevanje tveganja pri prevozu nevarnega blaga vse bolj aktualna tema. Slovenija predstavlja z vidika varovanja okolja razmeroma občutljivo območje. Dobrih 40 % površine države sestavljajo lahko ranljiva kraška področja s prepustnimi kameninami, v katerih so pomembne zaloge pitne vode. V prispevku je prikazan postopek in rezultat analize vrednotenj tveganj za dve nevarni snovi na izbranem delu cestne mreže. Pri tem smo pokazali možnost vključitve hidrogeološkega faktorja v model za analizo in vrednotenje tveganj pri prevozu nevarnega blaga. Hidrogeološki faktor smo tako kot ostale, opredelili z razpoložljivimi podatki v obliki podatkovnih plasti v okolju GIS. V model je možno naknadno vključiti tudi ostale dejavnike in spreminjati uteži za posamezne faktorje.
Keywords: hazardous materials; hidrogeološki faktorji; hot spots; hydrogeological factors; izbira poti; nevarne snovi; nevarne točke; ocenjevanje tveganja; risk assessment; route preferences; transport