Neuron specific enolase - selective marker for small-cell lung cancer - Ilievska Poposka, Biljana (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Nevronsko specifična enolaza (NSE) je izomer glikolitičnega encima enolaza, ki je bil prvič odkrit v ekstraktu možganskega tkiva, kasneje pa so dokazali njegovo prisotnost v normalnih neuroendokrinih celicah in neuroendokrinih tumorjih. Namen raziskave je bil potrditi pomen serumske NSE kot tumorskega označevalca pri bolnikih z drobnoceličnim pljučnim rakom. Bolniki in metode. Serumski nivo NSE smo merili z radioimunološko metodo pri 71 bolnikih s pljučnim rakom, pri 24 bolnikih z nemaligno pljučno boleznijo inpri 28 zdravih odraslih osebah. Rezultati. Glede na serumsko vrednost NSE pri skupini zdravih odraslih osebah smo določili zgornjo mejo normalne vrednosti NSE v serumu, ki je bila 16,6 ng/ml. Glede na vrednosti serumske NSEpri bolnikih z nemaligno pljučno boleznijo pa smo določili specifičnost preiskave, ki je bila 88,13%. Pri bolnikih s pljučnim rakom je bila senzitivnost preiskave 47,82%, pri bolnikih z drobnocelišnim pljučnim rakom jenarastla na 72,72%, pri bolnikih z nedrobnoceličnim pljučnim rakom pa je bila le 38,89%. Bolniki z razširjeno obliko drobnoceličnega pljučnega raka so imeli statistično značilno višjo srednjo vrednost serumske NSE (290,48 ng/ml),kot bolniki z omejeno obliko bolezni (46,94 ng/ml). Vrednosti serumske NSE smo spremljali tudi pri 16 bolnikih, ki so dobivali kombinirano kemoterapijo in/ali bili obsevani in ugotovili zelo visoko soodvisnost s kliničnim odgovorom na zdravljenje. Zaključki. Tudi pričujoči rezultati potrjujejo, da je lahko serumska NSE koristen tumorski označevalec pri bolnikih z drobnoceličnim pljučnim rakom. Koristi nam lahko pri diagnosticiranju, ugotavljanju razširjenosti bolezni, predvsem pa pri ugotavljanju odgovora na zdravljenja in ponovitve bolezni.
Keywords: Blood; Carcinoma, Small Cell; diagnostika; Fosfopiruvatna hidrataza; Immunoassay; Imunski testi; Karcinom drobnocelični; Lung Neoplasms; Neoplasm Staging; Novotvorba, stadij; Občutljivost in specifičnost; Phosphopyruvate Hydratase; pljučne bolezni; Pljučne novotvorbe; rak (medicina); Sensitivity And Specificity; Tumor Markers, Biological; tumorski označevalci; Tumorski označevalci biološki