List 40, Gospodarske stvari. Shod vinorejcev in vinska razstava na Dunaj i. Poroča prof. P o vse. Le malo sem videl obiskovalcev v tem shodu iz naših slovenskih pokrajin. Menda ga ni bilo, posebno is Kranjskega, razen gosp. Ogulina, ni enega, ki bi se bil vdeležil tega zborovanja, v katerem je bila marsikatera razprava vredna, da jo izved6 cenjeni Čitatelji „Novicu. Ne maram sicer trditi, da je bilo vae izvrstno in da je razstava zadostovala na vsako stran , a važno je izvedeti, kaj se je govorilo, kaj sklepalo v shodu avstrijskih vinorejcev, kajti sklepi izročili se bodo pismeno c. k. visoki vladi in državnemu zboru, ki se bo več ali manj oziral na te sklepe, kateri se bodo smatrali kot sklepi strokovnjakov. V razpravo je došlo 12 važnih vprašanj, med katerimi je posebno tretje vprašanje, to je: Kaj je umetno vino in ali se umetno vino izdeluje v Avstriji? občinstvo zanimivaio. Al prav to vprašanje se je rešilo le enostransko; shod je izrekel, da v Avstriji se nikjer ne izdeluje umetno vino! Bilo je namreč v shodu le maio vinorejcev-posestnikov, ampak večinoma so biii vinorejski učenjaki, veliki vinski trgovci. Predno pa pričnem poročati o zborovih razpravah, naj ob kratkem povem, da je bila ob priliki tega shoda tudi vinska razstava, v kateri so bila razstavljena razna kletarska orodja, razni pripomočki, katere nam podaja učenost pri kletarstvu, in razna vina. Al tudi tu sem pogrešal vina iz južnih slovenskih vinorodnih pokrajin. Priredjen je bil tudi oddelek za pokusanje vina; al le malo jih je bilo, ki so se udeležili vinske po-kušnje. V Mariboru bilo jih je 4krat toliko, kakor na mogočnem Dunaji. Se ve da tudi tu nisem našel kranjske vinske kapljice, kateri bi razvajeni Dunajčani očitali, da je kislo, da nima buketa, cvetlice itd. Dunaj-Čanom je le bolj po všeči „unser heurige", ki je bled in pa ima buket, da diši po rizlingu, ne zmemvsi se, ali je petiol, kojemu je umetno dostavljen kemiško prepariran rizlingov buket. Ne obžalujem torej, da se kranjski vinorejci niso spustili v tekmovanje na dunajski vinski razstavi, ker kranjska, če tudi zdrava in dobra vina itak nikdar ne bodo našla kupca na Dunaji. Iz Primorskega bilo je razstavljeno nekaj isterskega te- rana, katerega so presojevalci ostro grajali; bil jim je pretrd, pretrpek. Naše primorsko črno vino ima res preobilno tanina, pa ni ga, ki bi mi mogel ovreči trditev, da tvarina (Stofr) naših terdnov je nepresegljiva rnemo drugih avstrijskih vin. Za domačo rabo je treba t*ko kuhati teran, kajti prepričal sem se, da mehko kuhanega terana niso hoteli glavni kupci Tržačani priznati za teran , ampak so rajši dražje plačali navadni trpki teran. Vendar ne morem si kaj, da ne bi tudi pri tej priliki opozoral primorske vinorejce, ki pridelujejo žlahni teran, da naj se ozirajo na želje onih kupcev iz se verni si h pokrajin, ki ljubijo manj trpka vina. Ko bi v tej razstavi in kongresu ne bil ničesar koristnega slišal aH se naučil, zadostuje mi en izrek nekega imenitnega vinskega trgovca o naših primorskih črnih vinih. In ker mi je ta izrek čez vse veljaven, hočem ga takoj dane3 v prvem članku svojega poročila navesti , tem raji, da ga izved6 primorski vinorejci iz „Novicu še o pravem času, ko bodo trgali grozdje in iz njega izdelovali žiahno božjo kapljico „teran". Povabljeni so bili obiskovalci vinorejskega shoda od prvaka vseh vinskih trgovcev, to je, od gosp. Leibenfrosta v Dobiingu poleg Dunaja, da pregledajo njegove vinske kleti. Ne bom popisoval tega velikanskega hrama, pravega labirinta, rečem le: tako velik je, da, kdor ga ne vidi sam, ne veruje, če mu ga še tako živo opišem. Poin je žlahnega vina, katero se jako umno kletari ; snažnost je v tem podzemeljskem vinskem ,,kraljestvu" izvrstna, in njega priprava zgledna. Tu vidiš stroje za izpiranje sodov, — tam čistilnike, tu zopet pumpe itd. A kar je meni bilo čez vse ljubo, je izrek bil tega slavnega starčeka Leibenfrosta glede črnih naših južnih vin, posebno glede Dalmatinca, katerega on posebno dobro poznd. Ko smo prišli v pogovoru na primorska vina, rekel je^ skušeni vinski trgovski prvak Leibenfrost to-le: „Skoda, da pri vas ljudje tako neusmiljeno ravnajo z izvrstnim svojim črnim grozdjem, katero daje vino polno izvrstne tvarine, katero je črno tako, da mi tu nikdar ne moremo kaj enacega pridelati". Pravil nam je potem, da je poslal sina svojega v Dalmacijo, kjer je pokupil grozdje in sam s svojimi ljudmi izdelal vino, katero je potem, ko je prestalo glavno vrenje, prepeljal v svoje dunajske kleti, da je ondot dobro iz-zorelo in za kupčijo pripravno postalo. Rekel je potem: „Primorska črna vina so izvrstna tvarina, katera, umno pripravljena, so neprecenljivo bla g6. To ni vino fino za mizo ali sposobno za butelje, ono je me-dikamentalno vino — pravo zdravilo. Jaz do- ------ 316 — bivam letos sto in sto naročil iz Nemčije) Ruskega, Švedskega itd. za „DalmatiDca{(, katerega nemški zdravniki zapisujejo rekonvalescentom, posebno onim, ki so bolni za bledico, torej takim, katerim primanjkuje dobre krvi. Zagotovljena je bodočnost tem vinom , in, Vi gospod — tako mi je rekel — ker ste učitelj v teh pokrajinah, učite vaše vinorejce in odprite jim oči, da bodo umeii ceniti, kar jim je Bog v tako lepi priliki podaril." Da bi bili primorski vinorejci, katerim sem tolikokrat enake besede govoril, tega moža slišali, morda bi jih vendar taka beseda, izrečena od častitljivega vino-; trgovskega velikana, predramila! Slovenski primorski vinorejci! vzemimo si k srcu te besede, ozirajmo se na okus severnih vinopivcev, skrbimo , da spoan&jo naia črna vina, in bodočnost vaša bo srečna. Moja skrb pa bo s pripomočjo gosp. Leibenfrosta najti kredit našemu teranu, katerega bodo imenovali „zdraviino vino". (Dal. prih.) ----- 324 ----- Shod vinorejcev in vinska razstava na Dunaji. Poroča prof. P o vse. (Dalje.) Ker sem uže omenil velikanske vinske kleti gosp. Leibenfrostove, naj takoj omenim tudi velikansko stavbo mestne nove hiše, katera bode več milijonov goldinarjev stala. Pod celo velikansko stavbo sezidane bo podzemeljske kleti in sicer v namen, da bodo mogli v teh me3tuih kletih shranjevati vinorejci svoja vina namenjena za prodaj. Tu tedaj bo velikanska stalna (permanentna) zbirka najrazličnisih vin, in kupci bodo vedli, kje najti obilno zbirko in dobro blago. Ako bo prišlo oskrbnistvo te kleti v prave roke, ni dvomiti, da bo mogočno vplivalo to na razvoj avstrijske vinske kupčije. Preidimo na vinsko razstavo: Prostori za to izbrani so bili v pohištvu dunajskega vrtnarskega društva. Rizni predmeti bili so razvrsteni v več oddelkov: I. vino; II. grozdje; III. obrtnijaki izdelki iz vinskih odpadkov ; IV. trte; V. kietarska orodja ; VI. vinogradska orodja; VIL tvarine za kletarsko porabo; VIII. učni pripomočki, znanstvena dela in literatura, zadevajoča vinorejo. V I. oddelku bilo je videti sicer precej vina za pokušnje, a nadejal sem se tu na mogočnem Dunaji najti večo zbirko, posebno pogrešal sem vinske pokuanje iz južnih pokrajin, ia Goriškega, Isterskega , Dalmatinskega, posebno pa iz Kranjskega, od kodar ni bilo nobeno vino razstavljeno. Najbolje je bilo zastopan) niže avstrijsko vino, katero se je nasio v obilni meri v pokuševalnici (Kostb&lle), kjer so nekateri vinski trgovci dajali pokušati vina po 10—15 kr. malo kupico. V tem oddelku zapazil sem, da se je marsikateri obiskalec razstave najdalje mudil, ker žalostno je bilo gledati prazne razstavljene steklenice, ko je v pokuševalnici vsakater mogel zadostiti želj * za par grošev. Duoajčan je zmerom radovoljen in res bilo je tu kaj živahno, ko se je pri znanstvenih oddelkih le malo obiskovalcev nahajalo. V II. oddelku bila je zbirka raznovrstnega grozdja. Posebno odlikovala se je zbirka kr. hrvatsko slavonske gospodarske družbe (v Zagrebu), ki je 200 sort prav lepega, zdravega in dobro dozorelega grozdja razstavila. Sploh je bil ta oddelek dovolj dobro zastopan ia je obiskovalcu podajal lepo priliko, seznaniti se z raznimi sortami grozdja. V III. oddelku je bil razstavljen vinski kis, vinska kislina, vinski kamen; oinantni eter, vinski cvet, esenca ali izvleček iz grozdnega cvetja, ekstrakt ia grozdnih peč k, konjak, vinsko žganje, tropinovec, ja-beičnik, hrušev penečevec (Obatchampagner). Zanimiva bila je razstava tovorničarja K o 11 e r j a, ki s* bavi v svojih tovornicah z izporabo tropin, drož itd. Tu je bilo videti izporabo vinskih odpadkom , kako se tropine in drože žg6 ali destilirajo, kako se špirit čisti, kako se potem iz teh ostankov še izdeluje vinsko kislo apno itd. V IV. oddelku so bile razstavljene cele trte s koreninami vred. Kes so bile nekatere prav iepe, a take rasti nikakor niso , kakor se pri nas na Primorskem trte nahajajo, kar je tudi naravno, ker južna zemija je pravo stališče za trte. V V. oddelku bila je zbirka raznih vinogradarskih strojev in orodij. Posebno obilna je bila zbirka raznega blaga od Klosterneuburške „Weinlaube". Grozdni mlini Josipa Hlubeka so občno dopa-dali, ker so dobro narejeni in ne predragi. Grozdni mlia z lesenimi ^ajarji velja 23 gold., oni s železnimi pa 28 gold. Hlubek ima svojo zalogo v Ptuju (Pettau) na Stajarskem. Feitzeimaverjeve (tovoraicar Fei-tzelmaver v Požunu (Presburgu) vinsko stiskalnice bile o res hvalevredne. Cena jim je 280 gold. Kiosteroeuburška razstava je obsegala: grozdne mline, vinske stiskalnic?, trtne škarje, trtoe žage, razno orodje za obdelovanje vinogradov, na pr. krampe, pi-kone itd., pihalnike, žveplalnike itd. V VI. oddelku bila je najznamenitniaa zbirka meha-nikarja Heinrika Kappelerja na Dunaji, ki je razstavil svoje proizvode, kakor: aparat za merjenje sladkorja in vinske kisline, kakor tuii alkohola. Kazen tega so bile razstavljene razne vinske posode, vinske pumpe, steklenice itd. Zopet v tem oddelku razstavila je klosterneu-burška „Weinlaube" obilno število raznega blaga, tako da je njena zbirka veča bila od vseh drugih razstavljavcev. Naštejem le nekatere reči : Renska vinska pumpa, aparat za ogrevanje vina, razni fiitrirni aparati a!i precejalniki; nategače, vrhne cevke in vehe; pol-nilne steklenice, žveplalniki; stroj za napolnjevanje steklenic itd. VII. oddelek pa je imel nekatere tvarine razstavljene, katere niso nič kaj spričevale , da vinu ne pri-mešavajo tvarine, njemu ne lastne, toraj škodljive, na priliko: tu si videl vinsko črno barvilo (Rothwein = cou* ieur), tu barvilo za rumeniti vino, tu rizlingov, tu mu-škatni buket, tu glicerin. Prašam le pri tej priliki: ali je vino še naravno in pošteno, če je bilo hudo kislo, ctkasto, in da se mu dostavi glicerin, ki mu ne odpravi kisline, ampak jo le zakrije, blizo tako, kakor dostavljamo siadfcor pretrpki limonadi; sladkor le zakrije limonino kislino , ne da bi jo odpravil. Se bolje je ta slučaj: Primorska črna vina se jako drago prodajajo, ko so bela vina veliko nitja v ceni. Vzamem belega vina , dodam mu mrvico tanina in barvila is maivenm cvetfe napravljenega, in tu imaš črni teran ! Prašam le, ali ni to u m e t n o — bolje rečeno — sleparsko ponarejevanje vina? Uže v uvodu sem omenjal iareka slavnega Le i be nf r o sta, ki je imenoval črna južna vina ,zdravilna vina". Ce pa pride slepar in mi pobarvano in s taninom dostavljeno vino proda za teran, ali nisem mar prav grdo opeharjen? ----- 325 ____ A pustimo to in povrnimo se zopet v razstavni VII. oddelek. Tu je bilo vid* ti razna čistila, noji klej, gelatino , apertovi čistilni pral) , tanin , filtnrno ogljr, žveplo , kaoiin , vinsko kislino itd. — vse to tvarine, potrebne za cistene vina, toraj poštene, k?r le vino čistijo in se pri čistenji zopet iz vira ločijo. Največ je bilo vinskib kemikalij za ,,kurirarrje" vina razstav-ijenih od cei^skih fabrikantov, kakor od firme ,,Carl Jac bs Mainz", Ni ne čuda, če na Nemškem pij vae poskus.li ter se proti njej neu-strašljivo in neutrudljivo borijo. Na Francoskem so s^idaj 4 najgiavnisi načioi za polcončevanje te škodljive usi v porabi: 1. vs v iž e n j e, 2. po vod e n j e, 3. po I i va oje z žveplenim ogljencem, 4. s pr ece p i j e n j em. Poskus nje 80 dokazale, da ph^lloK-ira v ostrem svižu ali pesku ne more vspevati, ko ji veliko bolje ugaja teŽko zvezna zemija. Izvršile so se po-»kušuje s tem, da so ae odk;o-pale trte do spodnjih korenin, na katerih ta uš najrajši živi in množi, in obsulo s finim ostrim peskom. Vspeh ni bil sicer ravno slab , pa silno predraga je ta manipulacija, toraj neiavršljiva. Boljše je sredstvo povodenja, katero je seveda le v ravninah izpeljivo. In prav v vinogradih strmih, sploh po gričih raste najžlahniša vinska kapijica, t^ko da to sredstvo za veČino trtoreje nima oikakorane veljave. V^ode se mora saj za 1 ped visoko na vin(»grftd napeljati in mora 40 dni ostali, da potonijo vae phyllo-xere. Dum o nt je na Francoskem izdelal naČrt, po katerem bi ae iz glavne reke ,jKhonti^* izpeljal velik kanal, ki bi vodo dopeljaval za one vinograde, katere je trtna uš napadla. Ob obalih morjn, kjer se bolj peščena tla nahajajo, zasajajo se prav marljivo novi vinogradi, ker v pe&čeni zemlji ni pravi dom za phylloxero in tudi voda bi se • lahko v siii in potrebi spustila na nje. Znuni francoski učenjak Dum as, najimeuituiši kemikar, si ne obeta preveč od povodenja ter trdi, da se v aemlji napravljajo zračni meliurci, v katerh more trtna uš lahko pretimiti. Dokler pa je le ena sama ua še živa, je vse brez-vspešno, saj je njono neizrečeno hitro mn«)žonje znano. Tretjo sredstvo je žvepleni ogljenec, a katerim se nekako zemlja ostrupi, da potem v nj«j ne morejo živeti trtne uši. TuHi v Klosterneuburgu se je to sredstvo rabilo, se ve da so ob enem vinograde prekopali in vse trte pokončali. Pozneje pa se jo pokazalo, da je boljo v mali množini polivati to tvariuo, pa večiirat, ker tako je mo;*oČ9 ohraniti trto pri življenji, katero pri obilni mn(jžini žveplenegH ogljenca takt»j zgub/. Ta t^a-rina se pa rabi sedaj v 2 oblikah; Rohartove kocke so po Francoskem splošno v rabi. Kocke so uava'ina 1 kubičen palec velike ia se pri gl /bokem prok<»pavanj| vinograda pod koroniko polagajo. Kmaio so raitmoČi -T ooka in ib oje se rasvijajo sopuhi Žveplenega ogljenca, i pumori trtne u&i^ ki se navadno na koucli korenin ihajajo. Učeni Oastin pa priporoča pusebtsn aparat, i 86 sabode v semljo in iz njega se izceja žvepieni »Ijenec. Potem se zopet aparat potegne ia zemlje in nkoa z zemljo zasuje. Pri tem načinu se sopubi bleja razvijajo, pa tudi kmalu pogubi. Na Francoskem iko Vdi , tudi revni mali vinorejci ravnajo in se bra-ijo proti sovragu, da se vsaj t^ko zeJ6 ne more znre iti. Se ve da je prav močno gonjenje neobhodno po-ebno, da n« vaahnejo trte. Kjer se ne pridruži obiluo Dojenje, ondi je tudi vlivanje žveplenega ogljenca brez-ipešno in le zavržerio delo. Vsaki trti se prilije do 60 ramov žveplenega ogljenca, kar precčj stane in to to-ko bolj, ker treba globv.ko prekopavaci zemljo. Stroški Itako veliki, da navadni vinogradi ne bi mogli pre-išati poleg obilnih navadoib stroškov še to precej •ago delo. In prav ta vzrok bo moral po phyiloxeri oškodovane vinogradnike prisiliti, da se bodo poaluže-ili četrtega sredstva, katero bo najmanj stroškov pri-idevalo, in to je, da bodo zaaajali amerikansi^^e ^•te, katere bodo pozneje z domačimi žlabnimi trtnirai IpiČi pocepili. Amerikanske trte so sicer tudi tej uii Edvržene, pa tako krepke in čvrste so v rašči, da jih »vd obro pretrpe in pri vsem tem, da na njih koreninah 'jilno uai visi, poganjajo polno lepih zelenib mladik, ^|tere dovolj grozdja rodč. Pa te amerikanske trte rode ^Dzdje, iz katerega se kaj neprijetno vino napravlja; Inda tudi najhujši pijanec bi rajši vodo pil kakor tia vino. Ker je tako krepka, se tedaj more prav "^ Ibro rabiti za podlago, da se čvrsto vkoreninene trte '3[b6. Da pa bo grozdje dobro, se pa p oži ah ni j o s i piči žlahoih domačih sort. O vspehu se ne more še storiti, ker ta način je še premlad. Dokler tedaj no ^|do obrodile amerikanske pa z našimi trtami pocep-line trte, ne moremo jim še izreči hvale. Na Franco-nem 80 uže nad 14,000 hektarov vinogradov zaaadili I tem načina. Edino ta način bo zdaten pripomoček :toti trtni uši in vsi se ga moramo poprijeti, kjer se je diaejala phylloxera, ker ž'njo bodo morali živeti, proti jsej se boriti ter skrbeti, da bodo z umom in delom od ?le pridobili grozdja in vina. Potrebno množino trtnih l>l(5ev lahko dobimo iz Amerike, kar za kraje, ki so j okuženi po phylloxeri, tako ni več nevarno. I Govornik sklepa z izrekom enega najslavnejšega lancoikega un Babo, pa ugovarjal mu Rud. Goethe, ki je vodja viaorejske šole na Renskem, kjer so začeli povsod nadomestovati portu-galko, katera je silao podvržena paležu ali kozavosti, s trto „Saint Laurent". Za južne kraje so se priporočale: vlaški rizling, modri burgundec, ki bogato in redno rodi in tudi fino viao daje, modra Fran ki n j a, katera je neovrgl)ivo najrodovitoiša sorta, katera tudi jako črno in prijetno vino daje. Šsoda le, da je novi bolezni „ko-zavosti" silno podvržena. Zadnja točka posvetovanja je bila: Kaj uč6 skušnje o raznoterih t^arioah, katere se priporočajo za zbol j tavanje vina? Poročal je o tem profesor dr. Reitlechner in govoril le o onih tvarinah, katere se dandanes le preveč rab jo, ali, bolje rečeno, zlorabijo v kletarstvu. On zametava vse za ohranitev vina priporočene kemične tvarine: timol, sal eilno kislino itd. poudarjajo, da tudi najmanjše mrvice so dale vinu silno ------417 ------ neprijeten okus. Prav odločno je zavrgel toliko bvali-sani kaolin in spanjsko zemljo, katero so nekateri za mehanisko čiščenje vic& priporočali. O kaolin a omenja še, da slabo čisti in da nateguje v-se amonjak iz zraka, kar daje vinu silno neprijeten okus. Zagovarja pa ribji kiej in gelatino, katerih ne bo tako labko katera novost pri čiščenji vina spodrinila. Žveplo svetuje le za ohranitev prazne vinske posode. Odločno zametuje sleparska sredstva za barvanje vina; le „enocianin" zagovarja, kajti ta je izdelan iz lušin črnih grozdnih jagod. Prav zadovoljen sem bil z nazori prof. dr. Reit-lecherja, bivšega mojega profesorja na akademiji, ker neusmiljeno je bičal sleparstvo , katero cel6 nekateri listi gojč in podpirajo, če tudi ne naravnost pa s tem, da sprejemajo take inserate, kateri zapeljujejo vinorejce k nepotrebnim poskušnjam. Kemija je res prelepa in tudi silno koristna učenost, a zlorabljena ne sme biti. Škoda le, da se ni obširoiše o tem praktičnem vprašanji razpravljati moglo. Zborniki bili so uže utrujeni. Ker je bilo na dnevnem redu še več važoih vprašanj, je zbor vse ostale točke odložil na prihodnji shod vi-norejcev, ki bo leta 1881. v Bol ca ni (Bozen) na Tirolskem.