The constitutional framework for regulation of the position of the Roma community in the Republic of Slovenia - Zagorc, Saša (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2007)
Avtor najprej izpostavi dvom, da je potrebno urejati zadeve v zvezi s položajem romske skupnosti v najvišjem pravnem aktu države, kot je to urejeno z Ustavo Republike Slovenije. Uvedba katerihkoli kolektivnih pravic v pravni akt ustavne narave se bo prej ali slej izkazala kot neprimerna na dolgi rok. V drugem delu članka se avtor ukvarja z normativno analizo položaja Romov v Repubiki Sloveniji, v okviru katere je predstavljen okvir manjšinskega varstva na ustavni ravni in so prikazani različni ustavno varovani položaji narodnih in etničnih skupnosti v Sloveniji. Takšno razlikovanje izpostavlja dilemo, ali so tudi pripadniki romske skupnosti upravičeni do svojega predstavnika v Državnem zboru. S pomočjo razlagalnih metod avtor sklene, da pravni red kaj takšnega trenutno ne omogoča.
Keywords: etnične skupine; Romi; pravno varstvo; zakonodaja; ustavno varstvo; Slovenia; Slovenija