Denys Wyatt Harding on entertainment and on reading - Grosman, Meta (Acta neophilologica, 1985)
Drugi del razprave o angleškem kritiku in profesorju psihologije Denysu W. Hardingu obravnava štirinajst njegovih študij o vlogi in učinku zabave in branja na posameznika in na širšo družbo. V teh študijah - izšle so od 1934 do1971 leta - profesor Harding razvije svojo temeljno misel, da so razne oblike zabave in še zlasti pripovedna proza posebna družbeno sprejeta institucija, ki ustvarja priložnost za fantazijsko sporočanje in doživljanje raznih možnosti človeškega izkustva. Ko avtor zabavnega dela, filma ali romana opisuje posamezne situacije, ki se mu zdijo zanimive, in jih prikazuje v takšni luči, kot se mu zdi primerna, hkrati pričakuje od svoje publike, da se bo strinjala z njegovim izborom zanimive situacije in z njegovim odnosom do njenega prikazovanja. S pomočjo tega temeljnega modela medsebojnega sankcioniranja avtorja in publike, profesor Harding pronicljivo razloži nekatere psihološke učinke zabave in raznovrstnega leposlovja. Hkrati ko opozarja na nevarnost nezaželenih učinkov, sam poskuša odkriti in opisati tudi možnost za razvijanje posameznikove sposobnosti bolj poglobljenega umetniškega doživljanja.
Keywords: 1934-1971; angleška literarna kritika; Harding, Denys Wyatt; literarna kritika; literarna teorija