Microstructures of the Al-Fe-Cu-X alloys prepared at various solidification rates - Voděrová, Milena (Materiali in tehnologije, 2014)
Zlitine aluminija se najpogosteje izdelujejo z navadnim ulivanjem, vendar pa metode hitrega strjevanja povzročijo nastanek zlitin z boljšimi mehanskimi lastnostmi ali toplotno stabilnostjo. Kadar se zahteva toplotna stabilnost, se aluminij legira z enim ali dvema elementoma iz skupine prehodnih kovin (TM), na primer: Ni, Fe, Cr ali Ti. Značilno za te elemente je majhna difuzivnost in topnost v aluminiju celo pri povišanih temperaturah, medtem ko Cu v zlitini tvori fazo CuAl2, ki omogoča izločevalno utrjanje. V tem delu so preiskovane mikrostrukture zlitin Al-7Fe-4Cu, Al-4Fe-4Cu-3Ni in Al-7Fe-4Cu-3Cr (masni deleži, w/%), pripravljenih z različnimi postopki strjevanja. Namen tega dela je bil opredeliti razlike v mikrostrukturi, ki jih povzroči povečanje hitrosti strjevanja, in opredeliti vpliv bakra v vsaki od navedenih zlitin. Vsi vzorci so bili pripravljeni z ulivanjem tankega traku na bakren valj, z ohlajanjem v vodi in z navadnim ulivanjem. Mikrostruktura zlitin je bila pregledana s svetlobnim mikroskopom in z vrstičnim elektronskim mikroskopom (SEM). Sestava faz je bila določena z rentgensko difrakcijo (XRD). Trdota HV 5 in mikrotrdota HV 0,005 sta bili izmerjeni za primerjavo z mehanskimi lastnostmi zlitin. Mikrostruktura in trdota zlitin sta močno odvisni od hitrosti strjevanja. Drobnozrnata mikrostruktura in velika mikrotrdota, dobljeni z ulivanjem na valj iz bakra, sta obetajoči za uporabo teh zlitin v posebnih primerih pri povišanih temperaturah.
Keywords: aluminijeve zlitine; aluminium alloy; aluminium alloys; solidification; strjevanje; ulivanje na bakreni valj; melt spinning; prehodne kovine; transition metals; microstructure; mikrostruktura