Characteristics of spatial distribution of creative industries in Ljubljana and the Ljubljana region - Uršič, Matjaž (Acta geographica Slovenica, 2016)
Članek analizira ključne značilnosti prostorske porazdelitve kreativnih dejavnosti v Ljubljani in Ljubljanski urbani regiji. Posebna pozornost je namenjena analizi vzrokov zgoščevanja posameznih vej kreativnih dejavnosti na specifičnih lokacijah. Pri ovrednotenju dejavnikov, ki vplivajo na razporeditev kreativnih dejavnosti, se opiramo na uporabo GIS orodij. Pri tem so prek koncepta centralnih krajev analizirani načini prostorskega grozdenja kreativnih podjetij. Podatki za analizo so zajeti iz Poslovnega registra Slovenije (AJPES) in Registra nepremičnin in hišnih številk ter teritorialnih enot (GURS). Metoda t. i. "kartiranja" (mapping) kreativnih ekonomij identificira vzorce zgoščevanja kreativnih dejavnosti in razkriva nekatere lokacijske pomanjkljivosti, ki so nastale ob odsotnosti jasnih razvojnih strategij kreativnih ekonomij v Sloveniji.
Keywords: grozdenje; koncentracija; Ljubljana; prostorski razvoj; urbani prostor