Participation of armed forces in foreign policy - Perković, Sara (Sodobni vojaški izzivi, 2025)
Poleg tradicionalne vloge v obrambi države in pri zagotavljanju njene varnosti imajo oborožene sile v sodobnem svetu vse več nalog, ki so povezane z uresničevanjem zunanje politike držav, še posebej na področju obrambne diplomacije. Tako je tudi na Bližnjem vzhodu, ki ga po navadi povezujemo z nestabilnostjo, konflikti in vojnami. Toda študija je odkrila dejstvo, da je veliko vojsk v regiji vključenih v prizadevanja za vzpostavitev miru in stabilnosti. Rezultati raziskave so pokazali njihovo udeležbo v operacijah v podporo miru, humanitarnih operacijah in bojnih operacijah zunaj nacionalnega ozemlja ter sodelovanje v različnih oblikah obrambnega sodelovanja držav, vključno z oblikovanjem zavezništev in koalicij. Tako so omogočili sklepanje o pozitivnem ali negativnem vplivu, ki ga imajo oborožene sile na stabilnost in varnost regije.
Keywords: Mednarodna varnost; Mednarodni odnosi; Oborožene sile; regional security; regionalna varnost