Napalm v srcu - Guasch, Pol (knjige, 2024)
Napalm v srcu je pretanjeno izpisan poetični roman, sestavljen iz fragmentov: pripovednih miniatur, pisem, verzov in fotografij. Protagonist je mlad moški, ki živi v nekem nedoločenem času, v nedoločenem kraju in v nedoločenih okoliščinah. Pravzaprav ne poznamo niti njegovega imena. Priča je nesreči in zaprtju Tovarne, prihodu obritoglavcev, vzpostavitvi vojaškega režima, izseljevanju sosedov in smrtim prednikov. V vasi, kjer je odraščal, ni razumljen – ne prej, ko ljudje še govorijo njegov jezik, ne kasneje, ko območje zavzamejo tujci – zato iz opustošenega doma zbeži z zaveznikom Borisom.Boj za preživetje in boj za ljubezen sta gibali romana Napalm v srcu, ki je alegorija različnih oblik represije. Bralec iz obrisov gradi zgodbo, ki kljub neoprijemljivosti (ali pa prav zaradi nje) zareže v bistvo in z vsakim branjem globlje.