Sleep quality and sleep hygiene in Slovenian university students during the COVID-19 pandemic - Štukovnik, Vita (Zdravniški vestnik, 2024)
Izhodišča: Pandemija covida-19 je močno vplivala na telesno in duševno zdravje ljudi po vsem svetu. V tej raziskavi smo želeli oceniti spalne navade slovenskih študentov med pandemijo bolezni covida-19 ter ovrednotiti vlogo higiene spanja kot možnega napovednega dejavnika za kakovost spanja v tem obdobju. Metoda: Ta prospektivna presečna študija je bila izvedena v prvih 5 tednih uradno razglašene epidemije v Sloveniji. Skupaj 541 udeležencev (80 % žensk; povprečna starost 22,1 leta, standardni odklon = 2,1) je odgovarjalo na vprašanja o kakovosti spanja, spremembah vzorcev spanja, higieni spanja in duševnem zdravju. Rezultati: Večina študentov (82,6 %) je poročala o podaljšanju ali nespremenjenem trajanju spanja med pandemijo v primerjavi z obdobjem pred pandemijo. Nasprotno pa je 48,6 % udeležencev navedlo manj dosledne ritme budnosti in spanja. 37,2 % jih je opazilo poslabšanje kakovosti spanja med pandemijo v primerjavi z obdobjem pred njo. Regresijska analiza je pokazala, da je higiena spanja pomemben napovedni dejavnik kakovosti spanja tudi ob upoštevanju možnih spremenljivk za vpliv na kakovost spanja (demografski podatki, telesno in duševno zdravstveno stanje, stres, kazalniki tesnobe in depresije). Zaključki: Naši rezultati potrjujejo že prej opažene in tudi v mednarodnih raziskavah poročane spremembe vzorcev spanja med pandemijo. Hkrati poudarjajo ključno vlogo higiene spanja pri vzdrževanju kakovosti spanja med javnozdravstvenimi krizami. Ob tem je pomembno poudariti, da je ta raziskava prva, ki preučuje spalne navade slovenskih študentov, s čimer zapolnjuje pomembno vrzel v strokovni literaturi. Dosedanje študije spalnih vzorcev v tej demografskih skupini v Sloveniji doslej sploh še niso obravnavale.
Keywords: kakovost spanja; koronavirus; mladi odrasli; spanje