Gelska elektroforeza iz cenovno dostopnega in varnega materiala - Makuc, Nika (Koraki v znanost, 2022)
Metoda gelske elektroforeze se uporablja za ločevanje molekul DNA glede na njihovo velikost. V srednji šoli se v okviru eksperimentalnega pouka običajno ne izvaja, saj je metoda zahtevna, potrebna oprema ni cenovno dostopna vsem šolam, za samo izvedbo pa so potrebna barvila, ki so zdravju nevarna. Namen raziskovalnega dela je bil izdelati komoro za elektroforezo iz cenovno dostopnega in varnega materiala, ki bi omogočala izvedbo elektroforeze v šolskem laboratoriju. Po več poskusih smo uspeli sestaviti delujočo napravo, ki smo jo preizkusili za ločevanje molekul umetnih barvil, ki so služila kot model za prikaz potovanja fragmentov DNA. Molekule barvil (tartrazin, kinolinsko rumeno, allura rdeče, indigotin, briljantno modro in rastlinski ogljik) so nabite negativno in tako potujejo v enako smer kot DNA, zaradi različne velikosti molekul pa je hitrost njihovega potovanja različna. Tako smo jih lahko uporabili kot model za razumevanje principa ločevanja na podlagi naboja in velikosti, kot se ločujejo fragmenti DNA pri standardni gelski elektroforezi. Ugotovili smo, da je izvedba poenostavljene elektroforeze možna v šolskem laboratoriju in dijakom omogoča lažje razumevanje zahtevnih tehnik molekulske genetike ter hkrati predstavlja dodatno motivacijo pri pouku biologije.
Keywords: barvila za živila; DNA fragmenti; elektroforetska komora; gelska elektroforeza; laboratorijsko delo; ločevanje DNA; molekulska genetika; šolski laboratorij