Relationship between a bainitic structure and the hardness in the weld zone of the friction-stir welded X80 API-grade pipe-line steel - Aydin, Hakan (Materiali in tehnologije, 2014)
Študija obravnava morfologijo področja zvara, posebno kvantitativno karakterizacijo bainitne mikrostrukture in odvisnost med bainitno strukturo po varjenju in trdoto zvara pri torno vrtilnem varjenju X80 API jekla za cevovode. Uporabljene hitrosti rotacije in prečne hitrosti orodja iz kubičnega bor nitrida med torno vrtilnim varjenjem so bile 350 r/min in 12,7 cm/min (5 inčev na minuto). Mikrostruktura zvara je bila pregledana s svetlobnim mikroskopom, z mikroskopijo usmerjenosti slik in s presevno elektronsko mikroskopijo. Prikazano je spreminjanje trdote po prečnem prerezu zvara. Toplota zaradi trenja in plastični tok materiala med torno vrtilnim varjenjem povzročita nastanek zrnate bainitne strukture (cona mešanja), latasti zgornji bainit (trda cona) in rekristalizirano poligonalno feritno strukturo (toplotno vplivana cona) v zvaru. Najvišja trdota je bila opažena v navadni mikrostrukturi gornjega bainita v trdi coni. Najnižja trdota je bila vtoplotno vplivani coni. Ugotovljena je bila dobra korelacija med bainitno strukturo zvara in trdoto v coni zvara: trdota narašča skoraj linearno z manjšanjem bainitnih lat in velikostjo bainitnega sestava.
Keywords: friction-stir welding; torno vrtilno varjenje; X80 steel; jeklo X80; bainit; bainite; microhardness; mikrotrdota