Poimenovanja argumentacije v referenčnem korpusu FidaPLUS - Dukić, Davorin (Jezik in slovstvo, 2009)
Prispevek z analizo avtentičnih besedilnih odlomkov v referenčnem korpusu slovenskega jezika FidaPLUS ugotavlja, ali se govorci slovenščine zavedajo pomenskih razlik med argumentacijo, (logičnim) dokazovanjem in (retoričnim) prepričevanjem, kot so razložene v kratkem prikazu teoretskih konceptov. Pregledana je uporaba poimenovanj za omenjene tri jezikovne dejavnosti, s ciljem odkriti, ali gre za sinonimno oziroma nesinonimno uporabo. Raziskava pokaže, da je stopnja zavedanja razlik med tremi sorodnimi jezikovnimi dejavnostmi, če sklepamo na podlagi uporabe njihovih poimenovanj, majhna.
Keywords: argumentacija; Corpus linguistics; FidaPLUS; korpusno jezikoslovje; referenčni korpus; Slovene; Slovenian National Corpus; slovenščina