Postavljanje ciljev v rehabilitaciji športnikov - Cunder, Katarina (Rehabilitacija (Ljubljana), 2018)
Ozadje: Zastavljanje kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih ciljev v rehabilitaciji športnih poškodb redno uporabljamo kot eno od orodij, s katerimi skušamo izboljšati izid rehabilitacije. V članku smo na podlagi rezultatov vprašalnika o ciljih v športni rehabilitaciji, ki ga je izpolnila skupina vrhunskih igralk odbojke, opisali, kakšen je pomen rehabilitacije pri doseganju športnih ciljev, kdo sodeluje pri postavljanju ciljev rehabilitacije, ali se rehabilitacijski cilji spreminjajo glede na pomembnost tekmovanja, kakšni so športni cilji igralk ter kaj igralke motivira in kaj ovira pri doseganju rehabilitacijskih ciljev. Metode: 20 vrhunskih igralk odbojke je izpolnilo vprašalnik o ciljih v športni rehabilitaciji. Rezultati: Pomembnost rehabilitacije pri doseganju športnih ciljev so igralke odbojke ocenile z 9,4/10. Polovica igralk je menila, da je zastavljanje rehabilitacijskih ciljev ekipno delo. Rehabilitacijo poškodb 67 % igralk opravi pri športnem fizioterapevtu. V primeru poškodbe sredi pomembnega dela prvenstva bi polovica igralk želela kljub nepopolni sanaciji poškodbe čim prej nadaljevati z igro, po končani sezoni pa bi 75 % igralk želelo popolnoma sanirati poškodbo. 39 % igralk meri uspešnost rehabilitacije z odsotnostjo bolečine. Vrhunski rezultat je glavni športni cilj 63 % igralk. 55 % igralk nima težav pri doseganju ciljev. Občutek zadovoljstva, ko dosežejo zastavljeni cilj, motivira 68 % igralk. Zaključek: Pri doseganju športnih ciljev so igralke odbojke rehabilitaciji pripisale velik pomen. Določanje ciljev rehabilitacije je po mnenju polovice anketiranih igralk odbojke ekipno delo, rehabilitacijo poškodb večina igralk opravi pri športnem fizioterapevtu. Časovna umestitev v različno pomemben del tekmovalne sezone vpliva na zastavljanje različnih ciljev rehabilitacije. Pri doseganju športnih ciljev igralke ženejo notranje oblike motivacije, pri doseganju zastavljenih ciljev večina igralk nima težav.
Keywords: določanje ciljev; Goals; goals setting; odbojka; rehabilitacija; Rehabilitation; sports; športi; vocational rehabilitation; volleyball