Strategije delovanja atletskih organizacij s pomočjo umetne inteligence - Zakrajšek, Srečo (knjige, 2025)
V sodobnih atletskih klubih se srečujemo z izzivom, kako prepoznati, razvijati in podpirati tako vrhunske kot rekreativne športnike. V tej analizi smo obravnavali načrtovanje treningov, psihološko pripravo, metode izboljšanja rezultatov ter finančne modele, ki omogočajo vzdržnost športnih programov. Uporabili smo nekatere kreativne metode in pomoč ChatGPT. Najprej smo uporabili metodo 6 klobukov za sistematično pripravo vrhunskega atleta na pomembno tekmovanje, kjer mora doseči svoj osebni rekord. Nato smo s postavljanjem ovir in izzivov razvili strategijo za treninge, ki simulirajo težje pogoje kot na tekmovanju, s čimer se poveča samozavest in pripravljenost športnika. Po metodi TRIZ pa nam UI predlaga inovativne metode za razvoj odrivne moči s pomočjo sodobnih naprav in medicinskih tehnologij. Posebej smo se osredotočili na rekreativne atlete, ki nimajo vrhunskega potenciala, a želijo tekmovati in ostati v športu. Z metodo Design Thinking metodo smo oblikovali inovativne pristope za njihovo motivacijo in integracijo v klub, pri čemer smo upoštevali pomen osebnega napredka, skupinskega duha in raznolikih tekmovanj. Da bi zagotovili finančno vzdržnost programa, smo analizirali različne vire financiranja. Z metodo SCAMPER predlagamo način vadbe rekreativnih športnikov.
Keywords: atleti; Atletika; atletinje; elektronske knjige; priprave; športni programi; Trening; Umetna inteligenca