84 Gospodarske skušnje. Plesnjivi kruh. Navadno se plesnjivi kruh, ki ni za nobeno drugo rabo več, kuretini za pičo poklada. To je zelo napačno, kajti maraikaka žival je po povžitem plesnjivem kruhu poginila. Kakor je dober kruh dobra piČa za kuretino in za vso našo domačo živino, tako je nasproti plesnjiv kruh včasih prav strupen in življenju nevaren, ker po njem živino začne klati, se ji želodec ali čeva vnamejo, driska jo napade itd.; breja živina po njem zvrže. Kar pa velja o plesnjivem kruhu, to velja tudi o plesnjivih lanenih prešah, po katerih se naši domači živini želodec in Čeva vnamejo. — Po vsem tem svarimo tedaj naše gospodarje in gospodinje, naj plesnjivega kruha, kakor je, ne pokladajo živini, ampak naj ga dad6 poprej ku- 85 ha t i, kajti kuha pokonča tisto škodljivo gljivo, ki ple-Benj dela in tako prekuhani kruh ni več zdravju nevaren.