Oxygen diffusion in the non-evaporable getter St 707 during heat treatment - Avdiaj, Sefer (Materiali in tehnologije, 2011)
Preučevali smo mikrostrukturo in difuzijo kisika v neuparljivih getrih St 707 (zlitina Zr(70)-V(24,6)-Fe(5,4)) z metodami EDS, AES in XRD. Preizkušanci so bili v obliki stisnjenih tablet z značilno velikostjo delcev med 50 m in 100 m. Pri temperaturi 450 °C smo preizkušance izpostavili kisiku pri tlaku 1.2 10-4 Pa za 1 h. Z metodami AES in EDS smo opazili različno povečanje vsebnosti kisika v različnih fazah zlitine. Iz koncentracijskega profila je razvidna velika difuzijska dolžina za kisik v getrskem materialu. V Lavesovih fazah opazimo znatno daljšo difuzijsko dolžino kot v cirkonijevi fazi. Na površini cirkonijeve faze smo našli dve različni plasti. Na vrhu je oksidna plast ZrO2, ki ji sledi difuzijska plast. V Lavesoih fazah pa najdemo le difuzijsko plast. Prav tako smo ugotovili fazno sestavo materiala in spremembe zaradi oksidacije.
Keywords: difuzija; mikrostruktura; oksidne plasti; geter; zirconium; cirkonij; Lavesove faze