Rehabilitacija odraslih oseb po zmerni in težki možganski poškodbi - Grabljevec, Klemen (Zdravniški vestnik, 2015)
Nezgodna možganska poškodba je vsaka nedegenerativna in neprirojena poškodba možganov, ki nastane zaradi delovanja zunanje sile in vključuje posledice neposrednih zapletov te poškodbe ter vodi v začasne ali trajne posledice na področju vedenjsko-kognitivnega, kliničnomedicinskega in psiho-socialnega delovanja. Zaradi visoke umrljivosti, zelo zahtevnega akutnega zdravljenja, dolgotrajne rehabilitacijske obravnave in zanesljivih ter trajnih posledic na vseh področjih poškodovančevega življenja, razumemo možgansko poškodbo kot največji medicinsko socialni problem razvitega sveta. V strokovni literaturi najdemo veliko število nacionalnih smernic za obravnavo bolnikov po vseh oblikah možganskih poškodb in po posledicah le-teh. Sledenje protokolom in algoritmom, ki so opisani v kliničnih poteh, omogoča pravočasno ukrepanje, sprejemanje ustreznih bolnikov na oddelek, prepoznavanje in preprečevanje zapletov in s tem nemoten potek terapevtskih programov. V prispevku so predstavljena priporočila za obravnavo bolnikov po zmerni in težki možganski poškodbi v akutnem in poakutnem obdobju v Sloveniji.
Keywords: Brain injuries; complications; Guidelines as Topic; poškodbe možganov; rehabilitacija; rehabilitation; smernice; vocational rehabilitation; zapleti