Optimizacija režima odmerjanja vankomicina v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor - Cvikl, Maja (Zdravniški vestnik, 2011)
Izhodišča: Vankomicin je glikopeptidni antibiotik, ki ga uporabljamo pri zdravljenju hudih okužb s po Gramu pozitivnimi bakterijami. Z namenom zmanjšanja tveganja za pojav odpornosti in toksičnih neželenih učinkov ter za povečanje klinične učinkovitosti spremljamo minimalno koncentracijo vankomicina v serumu, ki naj znaša med 10-20 mg/l (oz. 15-20 mg/l za zapletene okužbe). Materiali in metode: Septembra 2010 smo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor sprejeli nov način spremljanja zdravljenja z vankomicinom, osebje pa si lahko pri prilagajanju režima odmerjanja pomaga s farmakokinetičnim programom KINETIDEXr. Uporabnost programa smo želeli opredeliti na populaciji 28 bolnikov. Po predpisu začetnega režima odmerjanja in določeni Cmin smo, kadar je bilo potrebno, s pomočjo programa KINETIDEXr predlagali individualni odmerni režim vankomicina, da bi dosegli terapevtsko območje. Rezultati: Najpogosteje je bil predpisan začetni režim 1 g/12 ur (23 bolnikov od 28). 9 bolnikov je imelo pred zdravljenjem z vankomicinom poslabšano delovanje ledvic, a je bil začetni odmerni režim ustrezno prilagojen le pri 4 bolnikih. Pri 9 bolnikih je bila prva določitev vrednosti Cmin opravljena prehitro, ko stacionarno stanje še ni nastopilo. Od 28 bolnikov jih je 20 potrebovalo prilagoditev začetnega režima odmerjanja, in sicer 11 zvišanje in 9 bolnikov znižanje dnevnega odmerka. V opravljeni raziskavi je 23 bolnikov od 28 doseglo želeno območje Cmin. KINETIDEXr je v 14/15 primerov napovedal odmerni režim, ki se je odražal v želenih vrednostih Cmin. Pri enem bolniku je prišlo do akutne ledvične odpovedi. Zaključki: Ugotovili smo, da je potrebno začetni režim odmerjanja vankomicina prilagoditi trenutnemu ledvičnemu delovanju, kar pa v klinični praksi ne upoštevamo zmeraj. Tri četrtine bolnikov potrebujejo prilagoditev začetnega režima. Pri spreminjanju režima odmerjanja vankomicina si lahko klinični farmacevt pomaga s farmakokinetičnimi programi - med njimi je uporaben tudi KINETIDEXr. Za učinkovito prilagajanje odmerkov vankomicina je ključnega pomena pravilna določitev Cmin, ki jo moramo opredeliti pred aplikacijo naslednjega odmerka v stacionarnem stanju.
Keywords: antibiotic; antibiotiki; bakterijske infekcije; farmakokinetični program; individualno odmerjanje; nefrotoksičnost; therapy; vankomicin; zdravljenje