Brkova sarma Predraga Stojanoviča (ki pa sliši raie na ime Brko) verjetno mnogi med vami že poznate. Malo-kdo pa ve, da je naš Brko poleg tega, da je aktiven družbenopolitični delavec na terenu, v občinski SZDL in drugod, tudl izvrsten kuhar. Tisti, ki so že poskusili njegovo sarmo, pravijo, da ji ni para. In ker se bližajo prazniki, je Brko popustll ter nam za hipec odprl svojo za-kladnico receptov. Tokrat objavljamo njegovo recepturo, po kateri pripravlja prave, srbske sarme. Poskusite, morda bo pa šlo . . . Takole gre. Potrebujete: 3 kg zelja v glavah, 80 dkg mletega mesa — govedine ali svlnjlhe Meso je treba prepražlti, da izgubi rdečo barvo. Dodatl je treba eno čebulo, malo riža, popra in soli po okusu, eno jajce. To zmes za-vijemo v dobro oprane liste zelja. Na dno lonca, ne ponve, je treba položitl nekaj listov zelja in nanje položiti sarme drugo poleg druge. Sarmo nato pokrijemo z zeljnimi listi in jih obložimo s koščki slanine ali prekajenimi suhimi rebrcami. Sarmo lahko vložimo v več »nadstropij«, odvisno od tega, kako velik je Ionec. Nato vlijemo toplo vodo, pridamo lovorov list, zrna popra ter rdečo papriko In mast (tu ne velja načelo varčevanja). Lonec pokrijemo s pokrovko, da sarmo obteži in ga postavimo v pečico, ne na ploščo štedil-nika. Za dodatek ko je sarma skuhana, pripo-' ročam še nekoliko prežganja.