Jamski medved z Jelovice - Križnar, Matija (Loški razgledi, 2010)
Jelovica je bila v preteklosti eno glavnih rudišč, kjer so po kraških breznih, vrtačah in jamah iskali železovo rudo. Med kopanjem rude so pogosto naleteli na kosti in zobe pleistocenskih živali, najpogosteje jamskih medvedov. Jamski medved je v Sloveniji bil zelo pogost. Odkritje štirih zob z Jelovice, ki so shranjeni v paleontološki zbirki Prirodoslovnega muzeja Slovenije, predstavljajo redke dokaze o prebivanju te živali na Gorenjskem. Opisani zobje verjetno pripadajo vrsti Ursus ingressus, kar sklepamo glede na velikost in obliko zob ter zobnih grbin.
Keywords: paleozoologija; arheološke najdbe; jamski medved; zobje; pleistocen; Jelovica; Slovenia; Slovenija