Praktična uporaba antioksidantov pri telesni aktivnosti - Rotovnik-Kozjek, Nada (Farmacevtski vestnik, 2015)
Telesna aktivnost sproži prehoden oksidativni stres, ki predstavlja fiziološki prilagoditveni dražljaj nanjo. Mediatorji oksidativnega telesa so kratkodelujoči ROS, ki nastanejo v mitohondrijih in citosolu celice. Antioksidanti so molekule, ki zmanjšajo oksidativni stres z nevtralizacijo ROS in tako preprečujejo poškodbe celic in tkiv. Športniki v praksi pogosto uporabljajo dodaten prehranski vnos antioksidantov z namenom, da bi zavarovali zdravje in preprečili poškodbe mišičnih in drugih tkiv z ROS. Raziskovalni podatki zadnjih let pa kažejo, da zunanje dodajanje antioksidantov sicer zniža oksidativni stres pri telesni aktivnosti, vendar nima zaščitnega vpliva pred mišičnimi poškodbami in prav tako ni dokazanega pozitivnega vpliva na telesno zmogljivost. Zdi se, da je uravnotežena prehrana, ki vsebuje zadosti sadja in zelenjave, najboljši vir prehranskih antioksidantov pri telesni aktivnosti. KLJUČNE BESEDE:
Keywords: Stres; Telesna aktivnost; oksidativni stres; antioksidanti; antioxidant