Charging stations connected to street light power systems - Janiga, Peter (JET on-line, 2023)
Elektroenergetski sistemi za ulično razsvetljavo so gosta in kompaktna omrežja v vseh mestih. Napajajo svetila in elemente pametnih mest. V zadnjem času se uporabljajo tudi za napajanje polnilnic električnih vozil. Članek analizira, kako lahko polnilne postaje priključimo na omrežja javne razsvetljave, podaja znanja o priklopu polnilnika in optimizaciji delovanja za povečanje moči, ki se pretaka v vozila. Začetne inštalacije kažejo, da kombinacija svetilk, omrežij javne razsvetljave in polnilnic kaže specifične značilnosti. Namen prispevka je podati znanje o implementaciji polnilnic v omrežja javne razsvetljave. Zadnji del prispevka predstavlja rezultate študije primera, ki se osredotoča na padce napetosti in omejitev za namestitev polnilnih postaj.
Keywords: charger; charging station; electric vehicle; električno vozilo; javna razsvetljava; kakovost električne energije; lamp; luminaire; polnilna postaja; polnilnik; power quality; public lighting; street lighting; svetilka; svetilo; ulična razsvetljava